DescriptionOberst Holtermann hilser fotografen.jpg |
Format: Fotopositiv
Dato / Date: 17 Mai 1945
Fotograf / Photographer: Ingeborg Ranum (1910 - 1991)
Sted / Place: Kongens gate, Trondheim
Google Street View: goo.gl/maps/afJGhgPeJpL2
Wikipedia: Hans Reidar Holtermann (1895 - 1966)
Wikipedia: 17. mai (grunnlovsdag)
Eier / Owner Institution: Trondheim byarkiv, The Municipal Archives of Trondheim
Arkivreferanse / Archive reference: Tor.H49.B06.IR014
Merknad: Bildet viser Oberst Holtermann som hilser fotografen. Bilde donert til Trondheim Byarkiv av A. Bruskeland 05.10.2015.
Adresseavisen 19 Mai 1945 s. 1:
Tropperevy som Trondheim aldri har sett maken til.
Store ovasjoner og begeistret hyldest under defileringen
[...]
I stram giv akt defilerte styrkene for staben og helten fra Hegra, oberst Holtermann var sentrum for menneskemassenes ovasjoner. Leveropene avløste hverandre i tett rekkefølge og de utløstes i det taktfaste rop: Holtermann, Holtermann! da en av kompanisjefene trådte ut av rekken og overrakte obersten en blomsterbukett. På kommandoplassen såes flere av våre allierte militære autoriteter.
Umiddelbart etter defileringen som tok 55 minutter, trådte oberst Holtermann fram og vekslet hjertelige hilsener med dirigenten for divisjonsmusikken, løytnant Withammer - et intermesso som utløste spontan begeistring blant folkemassen.
Adresseavisen 19 Mai 1945 s. 5:
Oberst Holtermans tale for kongen.
Oberst Holterman besteg så podiet og holdt følgende tale for H. M. Kongen:
Trøndere! Fem års kamp er slutt. Snart vil landet igjen helt ut være vårt. Den nøyaktige beretning om denne lange og seige kamp vil vi ikke få før om lenge. Flere ting vil nok heller aldri komme fram. Så mange fronter har striden vært ført på og under så mangeartede forhold at det nok kan bli mang en ukjent soldat som aldri vil få anledning til å fortelle hvordan det gikk til.
To ting har vi imidlertid hele tiden hatt klart for oss: Hva vi sloss for, og det samlingsmerke vi førte striden under. Kampen gjaldt vår frihet og selvstendighet, og merket var kongen. Allerede fra første stund trakk han opp de linjer som kampen skulde føres etter, konsekvent fulgte han og hans folk disse linjer, og vi ser at linjene førte fram etter den riktige vegen.
Håkon 7 ble derfor et sinnbilde på hele det norske folks innsats. Under kongens banner kjempet vi på alle fronter, heime og ute, på land, sjø og i luften. Men han ble ikke bare et sinnbilde. Sjelden har en mann, samtidig med å være høvedsmann, vært omfattet med større tillit og kjærlighet. Under de fem lange årene gikk tanken fra alle nasjonalsinnede nordmenn hver dag og hver natt til kongen. Og i dag vil alles følelser samle seg i en takk til ham, for den tro, den tillit og den styrke han gav oss, og vi vil alle samle oss i det gamle ønske
Gud bevare Kongen og fedrelandet!
Oberst Holtermans tale ble fulgt av kongesangen.
Om fotografen: Ingeborg Helene Ranum, født 7 desember 1910 i Trondheim. Datter av musikkforhandler Olaf T. Ranum og hustru Emma f. Olden. 3-årig handelsgymnasium, ett års kontorpraksis i Danmark og England, henholdsvis hos Skandinavisk Grammophon Aktieselskab, København, og His Master's Voice fabrikk, Hayes, England. To års kontorpost ved Ustaoset hotell, Bergensbanen. Fra 1934 prokurist i Ranum Engros A/S, etter farens død i 1942 disponent i samme firma. Kontordame og tolk for 29th Mobile Disarmament Unit i Trondheim 16.05.1945 - 01.07.1945. Representant for Winges Reisebyrå i Trondheim. Vararepresentant for Høyre i Trondheim Bystyre 1956 - 1959, fast medlem av Trondheim Bystyre 1960 - 1963. Styremedlem og medlem i ulike foreninger og organisasjoner. Gift 1. gang med Per Vinje, Trondheim (Ingeborg Ranum Vinje) og 2. gang med Eugene Munster, Oslo (Ingeborg Ranum Munster). Død i Oslo 1991. |